BUDAPEST, SOMLÓI ÚTI 52 LAKÁSOS LAKÓHÁZ

ÉPÜLET MEGNEVEZÉS:
52 LAKÁSOS LAKÓHÁZ

TERVEZÉS TÍPUSA:
KIVITELI TERVEK, MEGÉPÜLT

MEGBÍZÓ:
ZDA, RAIFFEISEN INGATLAN RT.

HELYSZÍN:
BUDAPEST XI. KERÜLET, SOMLÓI ÚT

ALAPTERÜLET:
9 700 m2

TERVEZÉS IDEJE:
2005

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐK:
ZOBOKI GÁBOR, DOBRÁNYI ÁKOS, MALATA GYULA, SILVESTER CSABA, ROMHÁNYI TAMÁS, SZÁSZ JUDIT

SZAKÁGI KONZULENSEK:
TERRAPLAN ‘97 KFT., G&B PLAN KFT., PROVILL KFT., MÉLYTERV KFT., ARCHIKERT BT., PETIK & TÁRSAI KFT.

A Zoboki, Demeter és Társaik Építésziroda Kft. a 2003. és 2004. évek folyamán a Raiffeisen Ingatlan Rt. megbízásából elkészítette a Budapest XI., Somlói út 64-68. alatti ingatlanon létesítendő 56 lakásos társasház tanulmány-, engedélyezési és tenderterveit. A tervek a hatósági egyeztetések, tervtanácsok során alakultak, kiegészültek és megkapták végleges formájukat. A ZDTÉ 2005-ben bízta meg irodánkat az épület építészeti kiviteli terveinek elkészítésével.

Koncepció


A koncepció kialakításában döntő szerepet játszott a tervezők azon elképzelése, miszerint, az épülettömböt három kisebb tömegre bontották, amelyek egyrészt a Gellérthegy villa jellegű beépítésének léptékéhez előnyösen alkalmazkodik, másrészt egyedi kilátás felé forduló, dinamikus formavilágával újszerű színfoltot alkot, harmadrészt változatos, nagystílű lakás alaprajzaival, a beruházó (és feltehetően az itt lakást vásárlók) igényeit hűen tükrözi vissza.
 
Az épülettömeg vízszintesen elnyúló, függőlegesen hármas tagolású. A déli, nyugati oldalon alul és legfelül tömörebb, egyszerűbb kialakítású, tömbös jellegű, míg a középső részein, az erős vízszintes teraszlemezek dominálnak. Közöttük az első és a második lakószinteken a homlokzati üvegfalak előtt, tolható, táblás, fa, árnyékoló szerkezetek vannak.
 
Az utca felé a homlokzat zártabb a kedvezőtlenebb tájolás irányába, a függőlegesen kialakított táblás részeit a vízszintes födémlemezek élei „ellenpontozzák”.
som-03.jpg
BUDAPEST, SOMLÓI ÚTI 52 LAKÁSOS LAKÓHÁZ
5LM