PANNONHALMA, CIPÓ DOMB

ÉPÜLET MEGNEVEZÉS:
PANNONHALMI CIPÓ DOMB ÉS KÖRNYEZETÉNEK ÁTFOGÓ FEJLESZTÉSI TERVJAVASLATA

TERVEZÉS TÍPUSA:
MEGHÍVÁSOS PÁLYÁZAT

MEGBÍZÓ:
ARTHUR BERGMANN CONCEPT KFT.

HELYSZÍN:
PANNONHALMA

ALAPTERÜLET:
KB. 15 HA (~200 DB LAKÓEGYSÉG)

TERVEZÉS IDEJE:
2020

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐK:
DOBRÁNYI ÁKOS, KIS ALEXANDRA, ÖRLEY GERGELY, PARIZÁN BORI, SZÁSZ JUDIT

A pályázati felhívás egy új építésű, hozzávetőlegesen 200 lakóegységből álló, jellemzően családi házas, egy részen társasházas beépítésű városrész építészeti és településképi tervezésére irányult. A tervezési terület Pannonhalma délnyugati határában, a Főapátságtól nagyjából másfél kilométerre található. A terep jobbára sík, néhol enyhe lejtésekkel; súlypontja közelében az alacsony Cipó-domb helyezkedik el.

A tervpályázat célja olyan élhető városfejlesztési koncepció megfogalmazása, amely szervesen integrálja az újonnan kialakítandó lakóterületet a város jelenlegi szövetébe.

A település szerkezetének elemzésekor figyeltük meg a területi domborzatának  hullámzását, s a magaspontok egy tengelyre esését a Cipó domb és az Apátság összekötő tengelyén. E megfigyelés a beépítési javaslatunk egyik fő alapelvévé vált.

Az általunk javasolt (tervezett) szabályozási terv alapján 16 db társas házas telekre, 35 db villa telekre és 39 db családi házas telekre adtunk beépítési vázlatot. További koncepcionális elveink voltak: tájolás az apátság felé, tengelyek kijelölése, telkek zömösítése, zöldfelületek összekapcsolása, vasúti védősáv tartása, vasúttól való elhúzáa, meglévő településszerkezet folytatása, új telepítés bekapcsolása a meglévőbe, Radburn-elv.

Telepítési javaslatunkban egyéb intézményi területekkel is foglalkoztunk: étterem&pékség (az új telepítés egyik kapuja), kertészet, cukrászda&kávézó (az új telepítés másik kapuja). Önkormányzati területeken: uszoda (referálva a meglévő kutak elhelyezkedésére és a focipálya tőszomszédságára), ill. idősek otthona. Közösségi területeken: Cipó domb és környezete, futóút pihenőhelyekkel (egy hossz ~900 m) és szabadtéri edzőparkkal. Kiszabályozott telkeken: társasházak (modulszerűen), villák (2 típus), családi házak (3 típus).
PANNONHALMA, CIPÓ DOMB 
5LM