BUDAPEST, FŐ UTCA 10.

ÉPÜLET MEGNEVEZÉSE:
ÉPÜLETREKONSTRUKCIÓ ÉS 6 ÚJ LAKÁS

TERVEZÉS TÍPUSA:
GENERÁLTERVEZÉS, MEGVALÓSULT

MEGBÍZÓ:
BRABACH KFT

HELYSZÍN:
BUDAPEST I. KERÜLET, FŐ UTCA

ALAPTERÜLET:
1 953 m2

TERVEZÉS IDEJE:
2005-2007

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐK:
DOBRÁNYI ÁKOS, MALATA GYULA, ROMHÁNYI TAMÁS, SZÁSZ JUDIT

SZAKÁGI KONZULENSEK:
STERNER KFT, KÁLMÁN ÉS TÁRSAI KFT, TAN-TERV BT, FRT-RASZTER KFT
2005 őszén kapott megbízást az Öt Elem Építésziroda a Brabach Kft-től – mint többségi Tulajdonostól – az I. kerület Fő utca 10. alatti épület rekonstrukciójának megtervezésére. A Tulajdonos fő célja az volt, hogy az épületben magas színvonalú bérlakásokat alakítson ki.

Az épület története


Az épület eredetileg a Pesti Hazai Első Takarékpénztár Egyesület számára épült. Az engedélyezési tervet a Fővárosi Közmunkák Tanácsa iktatta 1888-ban, és Eckermann Ede fővárosi mérnök írta alá. A tervrajzokon Klanovits, és Mettendorfer építőmesterek aláírása szerepel, akik egyes források szerint Ybl Miklóssal dolgoztak. Érdekes, hogy még egy évbe sem telt, és a tervre módosítást nyújtottak be. A megépült változatban egyszerűsödött a két homlokzati rizalit, és azok tetőszinten történő lezárása, bár erről a tervtárban nem volt fellelhető dokumentáció.

A későbbiek során megszűntek a sarki független bejáraton megközelíthető ügyfélforgalmi terek (a felújított előcsarnok). A Fő utca felé a földszinten kereskedelmi egységek létesültek, feljebb felaprózott lakásokat alakítottak ki. A 70-es évektől a tetőtér egy részén és a kupolatérben Zöld Anikó festőművésznő műterme működött (a felújított kupolatér).
fo-utca-10

A tervezett átalakítás elrendezése


Az épületben 100 és 200 m2 közötti alapterületű lakóegységek kerültek kialakításra. Ennek köszönhetően – tekintettel az eredeti kis lakásméretekre – a tetőtér beépítésével nem növekedett az épület albetétjeinek száma. A tervezett apartmanok elhelyezkedését mutatja a térbeli modell és a 2. emeleti alaprajz.

A tetőtéri három lakás egyszintes, az utca felé gyilokjáró-szerű keskeny, a hátsó udvar felé nagyobb méretű teraszokkal. A második emeleti három lakás úgy készült, hogy az utca felőli traktusban dupla belmagasságú terekben helyezkednek el a nappali-étkezők, ezeken belül a konyhák dobozai. A fésűs hátsó szárnyak a hálószobákkal és vizesblokkokkal kétszintesek.

Az első emeleten – az eredeti helyiségkiosztáshoz közelítve – megszűntek az elaprózódott helyiségek, és négy albetét létesült. A lakóegységek az épület eredeti kialakításának megfelelően, két független lépcsőházból közelíthetőek meg. A sarokról nyíló, díszesebb eredetileg az ügyfélforgalmi terek, a másik pedig a vezető tisztviselők lakásainak elérését biztosította. A rekonstrukció során mindkét lépcsőházhoz lift készült.

A – többségükben önkormányzati tulajdonú – földszinti üzlethelyiségek hasznosításáról egyelőre nem sikerült megállapodni, elkészült viszont a pince teljes, utólagos vízszigetelése, ami egy későbbi, akár földszinttel együtt történő hasznosítást is céloz.
BUDAPEST, FŐ UTCA 10.
5LM