PILLAR IRODAHÁZ

ÉPÜLET MEGNEVEZÉS:
PILLAR IRODAHÁZ

TERVEZÉS TÍPUSA:
KIVITELI TERV

MEGBÍZÓ:
KOMPAKT LAND INGATLANHASZNOSÍTÓ KFT

HELYSZÍN:
BUDAPEST

ALAPTERÜLET:
6485 M2 

TERVEZÉS IDEJE:
2018

ÉPÍTÉSZ TERVEZŐK:
ZOBOKI GÁBOR, OLÁH ÉVA, CSISZÉR ANDRÁS, BESEY JUDIT, FINTA ENDRE, TRAN VAN GIANG, ARYAN CHOROOMI, DOBRÁNYI ÁKOS, ROMHÁNYI TAMÁS, BARANYAI ISTVÁN, KIS ALEXANDRA, ÖRLEY GERGELY, PARIZÁN BORBÁLA, SZÁSZ JUDIT, HAZLER EDINA

SZAKÁGI KONZULENSEK:
LENGYEL TAMÁS (TARTÓSZERKEZET), SOR ZOLTÁN (GÉPÉSZET), BALÁZS JUDIT (VILLAMOSSÁG), TAKÁCS BALÁZS (ÉPÜLETSZERKEZETEK), HÓMANN JÁNOS (TÁJÉPÍTÉSZET), BORSINÉ ARATÓ ÉVA (AKUSZTIKA), BÁDER GYÖRGY (TŰZVÉDELEM), RHORER ÁDÁM (KÖZLEKEDÉS), GÁRDONYINÉ KORMOS MÁRIA (VIZIKÖZMŰVEK)

A tervezési terület Budapest XIII. kerületében, a Dózsa György út, Angyalföldi út, Botond utca és Kassák Lajos utca által határolt tömbben található. A telek négy utcai fronttal rendelkezik. A terület a XIII. kerület már évtizedek óta kiemelten fejlődő városrésze. A telek tágabb környezetében, különösen a Váci úton, sok új irodaház fejlesztés valósult meg az elmúlt években.
A megbízói igény egy olyan kialakítású irodaház létrehozása volt, amely arra ad lehetőséget, hogy az irodarészeket egyben, nagy cégek tudják használni, illetve szintén cél volt kívülről egy karakteres, izgalmas homlokzat létrehozása, amely felhívja magára a figyelmet. 
A Dózsa György úton, a Váci úti sarokhoz közel, kiváló városi helyzetben, heterogén városi környezetben vagyunk.

A hangsúlyos városképi megjelenéshez karakteres tömegformálásra volt szükség. A Váci út felőli fő épülettömb egy szinttel kiemelkedik az épület többi részétől. A főhomlokzat hangsúlyát fokozza az aszimmetrikus formálásból és a hegyesszögű telekformából adódó, épülettömbök közötti feszültség. A tömegalakítást az épülettest hullámzása jellemzi, a közlekedő magok körüli szélesebb és az ezeket összekötő keskenyebb épületszárnyak által. Ezt erősítik tovább a lekerekített épülettömegek.

A főbejárati és a két hosszoldalon a „cour d'honneur” jelleggel visszahúzott tömegek a zártsorú beépítés fellazítását eredményezik. Ezáltal a földszinten három utca felé megnyíló épületet kapunk, mely biztosítja az épület belsejében kialakított zöld kert kialakításának lehetőségét is. A tagolások és felnyitások által egy kifelé és befelé egyaránt kommunikáló épületet kapunk.

Az épület a földszinten árkádokkal kapcsolódik a közterülethez, tovább hangsúlyozva a külső és a belső terek kommunikációját. Az árkád vizuális kapcsolatot biztosít az utcák és a belső kert között, valamint az épületet az utca szintje fölé emeli. Az árkád az A tömb (főbejárat) körül két szint magas, a többi tömbben egy szintes.

Az épület funkcionális elrendezése tiszta rendet követ, az emeleti szinteken irodaterületek, a földszinten az irodák működéséhez kapcsolódó szolgáltatások és kiszolgáló funkciók, a mélyszinteken parkolók és épületgépészeti ill. egyéb kiszolgáló funkciók találhatók. 
Egy bériroda épület racionális tervezést igényel, az alaprajzi elrendezést a bérlői területek optimalizálása határozza meg. Jelen esetben a négy közlekedő mag köré szervezett általános irodaszinti alaprajz alakította az épületformát. A bevilágított terek optimalizálása, a magok körül szélesebb, köztük keskenyebb épületszárnyakat eredményezett, ez által jött létre a tervezett épületforma.

Az épületben négy függőleges közlekedő mag került kialakításra, melyek elrendezése azonos, és mindegyik végigmegy az egész épületen, a legalsótól a legfelső szintig. Mindegyik magban egy füstmentes előtérrel ellátott menekülő lépcsőház, négy lift és liftelőtér található. A magok tartalmazzák a függőleges gépészeti aknákat és a szinti elektromos elosztókat is. A tetőn kialakított, nyitott gépészeti szintre, a liftek nem, csak a lépcsőház vezet fel.
 
BUDAPEST, PILLAR IRODAHÁZ
5LM